Från Tanzania till Sudan!

Jag och Blanket har bytt rum - till "Sudan". Mitt gamla rum, "Tanzania", har jag nu överlämnat åt någon annan. Sudan är dock snäppet större, sängen är mindre men vad gör det när ja ändå är ensam... Fast jag har ju Blanket! Hihi

5/20/2013

Hej mina fina, snart är jag hemma och jag längtar som en tok. Men samtidgt börjar jag känna en enorm separationsångest (något som inte alls är ovanligt för mig haha). Jag åker iaf från Entebbe den 17e juni kl 17:40 (16:40 i Sverige) och landar på Arlanda 18e juni kl 7:30 svensk tid :) Hemma lagom till mamis födelsedag som är den 20e!
 
Hur ska jag kunna lämna min fina Chrispine????
 
På tal om mami så håller hon och Ullie på att samla in lite pengar åt min fina skola här i Uganda :D Så om du eller någon annan vill va med och bidra med något litet så är det alltid välkomnat! Prata med sirran min, mami eller mig :D  Jag har tänkt att köpa in lite tofflor till barnen som springer omkring barfota (ett par kostar väl 5-7:-/st), skrivböcker (0,50:-/st), pennor (1:-/st) och även hjälpa några elever med skolavgifter samt ge lite till skolan för byggnadskostnader och annat skoj.
 
Superfina Rosette med min iPhone i handen.
 
Mitt kanin-projekt går för övrigt segt. Jag har köpt in all material, men bygget går lite sämre. Jag vill att Peter, än av lärarna, ska bygga burarna då han har varit snickare tidigare och han har sagt ja till det. Men andra lärare (EN specifik lärare...) tycker att jag ska anlita en snickare. Men det känns sjukt onödigt att hyra in en när vi har en? 
Belina på hennes avslutningsdag och jag :)

Sunshine

Idag är det prick en månad kvar tills jag är tillbaka i Sverige. Vid den här tiden kanske jag till och med är hemma i Fagersta... Va knäppt det känns. Kikar lite på tågtider från Arlanda till Avesta, vågar inte riktigt boka något nu... Hur lång tid tar det från att hämta baggage till att ta sig till perrongen..? Vill ju inte stressa men vill inte heller sitta och vänta i timmar efter att ha flygit i 13h...
 
Nåväl, jag försöker att ta tillvara på varenda dag och varenda minut av Uganda. Jag går upp tidigt på mornarna för att jag inte vill missa soluppgången, men jag missar den varje morgon. Soluppgången är över på typ tre minuter känns det som. Ena stunden är det bäcksvart och jag tänker att jag har tid på mig, borstar tänderna lite snabbt. När jag är tillbaka ut är solen redan uppe. Samma sak är det på kvällarna. I regel brukar jag vilja vara hemma innan mörkrets inbrott. Men än idag underskattar jag solens iver att gå upp och ner om dagarna. Jag åker när det börjar skymna men är hemma när det är sådär bäcksvart. Men visst är det så att solen är snabbare kring ekvatorn..? 
 
Jag sitter just nu på verandan och skriver på min praktikrapport. Jag hade gärna varit klar just nu men då vi måste skriva 15-20 sidor så lär jag ordbajsa omkring 10 sidor. Jag sitter även och funderar på vad jag vill göra restrerande tiden. Vill jag åka på safari eller inte? Ni som känner mig vet att jag inte är världens turistigaste person, jag kommer förmodligen somna i bilen under safarit. Och det är så sjukt dyrt också med resan dit, boende, göra grejer på safarit osv. Men jag vill nog åka tillbaka till Rwanda. Jag vill nog vara några dagar i Kampala. Hmm, hmm...

Bilder från random kvällar på Golden Monkey


Jag var ut till byn en dag och kom tillbaka med en sugar cane på 1,5 meter. Jag bar så nöjd över den och gick runt och slog allt och alla med den. Bosco fick nog och bröt den i tre delar... Istället fick den större delen finna sig på mitt huvud och resten på Boscos tallrik..

Glad Boscco och hans middag med sugar cane till.

Blanket, Barnabas och Huong

Blanket, Huong och Bonnie :D

Esther, Huong och Judith
Baker och Pam

Gorillas in the mist höhöhö

Igår var jag till skolan för att delta i utdelning av resultats-korten. Vanligtvis brukar det delas ut priser till de bästa eleverna då de har ett ranking system (som är hyr grymt som helst.. kul att vara placerad 144 av 144 liksom...) men ändå. Den nya systern/head teachern har inte ordnat med nåt sånt i år , inte heller någon avslutning så jag och Godliva styrde upp det hela. Vi sprang och köpte 58 skrivböcker, 46 bläckpennor, 12 blyertspennor och 6 matte-set för runt 80:- vilket kändes helt okej. Vi hade utdelning till de fem elever i varje klass med bäst resultat. Det blir lite som en motivation för de andra att plugga hårt. Hade velat haft en utlottning av priser åt de övriga eleverna med men i och med att det var lite av en sista-minuten grej fick vi skippa det. 
 
Viktor och hans resultatblad.
 
Idag har jag annars varit på Gorilla-trakking. Jag dog halva vägen upp. Vi fick stanna flera gånger för att jag skulle få hämta andan. Svetten rann och mina fötter värkte. Men allt glömdes bort när jag fick se gorillorna. Det var typ hur grymt som helst. Värt varenda minut av smärta uppför berget, värt varenda krona. Vi fick spendera lite mer än en timme med gorillorna. Såg även nykomlingen som var 1,5v gammal!!! Det var typ hur coolt som helst. Och silverryggarna som var enorma! Obeskrivligt. Och vi var så fruktansvärt nära dem också. Det fanns en ung hane som hela tiden ställde sig upp, banka på bröstet och gjorde utfall mot oss, det var lite läskigt men jag kände mig trygg med trakking-gruppen jag var med.
 
 
 
 
 
 

Update!

Internet har typ blivit kapat över hela Uganda. Suger ju totalt. Speciellt när det är lov och jag vill skriva och planera saker. Dessutom så är min internetdosa knepig så jag kommer inte in på min internetbank längre och wi-fi kan jag bara drömma om nu när nätet krånglar. Men modem fungerar fint. Jag har velat åka på Safari nu i veckorna men bankerna häromkring Kisoro har krånglat så jag har inte kunnat betala för safarit. Dessutom kommer jag inte åt mina pengar på mitt sparkonto heller och jag kan inte för över till mitt andra konto då min bankdosa är störd. Men det är okej, jag har tagit ut massvis med kontanter. Har kontanter nog att ta mig till bergen för att kolla å bergsgorillorna på lördag :) Har fått gorilla-trekkingen för en billigare peng så det är jag glad för,närmare 150 usd billigare. Så för de pengarna kan jag göra annat skoj. :D
 
 
 
Bara en liten uppdatering nu när jag har internet igen =)

LOV!

Veckorna rullar på alldeles för fort. Jag hinner inte riktigt med men tur att det är skollov i tre veckor nu. Har haft ganska full rulle på skolan. Jag har så många mini-projekt vid sidan av min huvuduppgift; att observera elever och göra hembesök till de mest utsatta. Jag vill jobba med att utveckla skolan och göra det till en kul arbetsplats. Det ska vara kul för elever och lärare att gå till skolan på morgonen. Jag vet att många har det tungt och jobbigt hemma och därför ska skolan kunna vara en plats där de kan slappna av, en frizon. När jag kom till skolan, i början av terminen var det en del lärare som slog barnen. Mest med pinnar över ryggar och rumpor och även slag i bakhuvet och på armar. Något som såklart gjorde mig väldigt ledsen och upprörd. Men det är lite så det är här i Afrika. Och vem är jag att komma och säga att de inte ska slå barnen i skolan? Har haft lite diskussioner med lärare kring detta på en bra nivå. Vi pratade om att majoriteten av barnen har en eller annan där hemma som slår dem vardagligen och att de därför inte ska behöva vara rädda för det i skolan också. Det finns alltid en anledning till att ett barn kommer försent till skolan varje dag, kanske sover hen oroligt om nätterna, jobbar på kvällarna, tar hand om småsyskonen på morgonen osv osv. Jag tror på att kommunicera än bestraffningar. Nu ser jag inte lika mycket av barnagan även om det existerar.
Till saken - skolan är väldigt miljömedvetna och planterar träd och odlar egna grönsaker som går till skollunchen och det är något som elever och lärare hjälper till med och jag har märkt att det är något som får lärare och elever att hamna på samma nivå. Lärarna (en del av dem iaf) hjälper till med grävandet och plockandet och det gör eleverna med. Oftast är det eleverna som gräver och har sig medan lärarna styr och ställer. Men när det kommer till odlingen är lärarna så måna om det ska bli bra att de hellre gör det själva haha. 
 


Jag, Peter och vårat interna skämt.
 
På lovet ska jag och Godlive bygga kaninburar. Ett av mina projekt är kanin-projektet. Jag ska köpa in några kaniner till skolan som de kan föda upp och sen sälja och pengarna går såklart till skolan, till renovering av byggnader, till bättre lunch, till billigare skolavgifter osv. Elever och lärare ska ta hand om dessa kaniner. Får se hur det går, men jag tror det blir bra. Jag köpte en valp till Lillian för kanske två veckor sen och den är en stor hit bland ungarna på skolan så jag tror att kaninerna blir en hit å! 
Mitt andra projekt är att köpa in en eller två kultingar som kan äta matresterna från skollunchen. och grisar och kaniner säljer bra i Uganda. Så det blir också prima. Men vart grisen ska vara vet jag inte. haha. Men det löser sig ;) Ett annat projekt som jag precis avklarat är "sjuksängen". Ibland kommer elever in till biblioteket för att vila då de har ont någonstans. De ligger oftast på en matta på golvet vilket inte är så bekvämt om man har ont.. Så jag köpte in en filt och madrass och Syster Christine fixade en säng till den. Så nu har vi en sjuksäng :D men jag lär medge att jag nog har använt den mest. Och jag köpte madrassen för att jag alltid sover på skolbänkarna... Lite egoistiska skäl men whatever. Sängen är använd av både länka ut lärare och elever. Måste tänka ut ett sätt att göra det hela lite mer hygieniskt då det är så många som ska dela på en säng...
 
 
Jag ska också plantera träd runt om i skolan. Bara för att. haha. Jag ska ha ett mangoträd, ett äppelträd och ett apelsinträd! Så nu på lovet ska jag planera och ha mig!
 
 
Tidigare i veckan hade jag en välkomstlunch för den nya läraren Patrick och våran nya valp Bobby! Jag kladdade lite på svarta tavlan och fick hjälp av en massa finingar :)
 Viktor, eleven i blå tröja, var livrädd för lilla Bobby men efter lite tid vågade han sig fram för att klappa finingen. Viktor sprang dock som en tok ut från rummet när Bobby vände sig mot honom hahaha...