Puuuppyyyyy

Hua, sitter här i mitt rum och kan inte sova. Senaste dagarna på hostlet har varit sådär. Jag har hittat en valp här intill Golden Monkey. Eller hittat och hittat, valpen har en ägare. Som aldrig är hemma, som låter valpen sova ute och äta kobajs. Snällt. Sheba har lovat att prata med ägaren då jag vill köpa valpen av honom och sen ta valpen till veterinären då han lär sitta på en massa sjukdomar. Jag vill sen ge bort den till en av lärarna. T.Lillian har nämligen sagt att hon vill ha hund då hennes två hundar gått bort... Men till saken, de flesta här tycker inte om hundar. och de tyckte verkligen inte om att jag lekte med den, och gjorde att den kom över till vår sida av gården. En i personalen här har bestämt sig för att sluta prata med mig, han kan inte ens vara artig mot mig. Varje gång valpen kommer tittar han på mig som om jag vore smuts. Han brukar även muttra på rufumbira till tjejerna att ta bort valpen från gården. Sen tror jag också att han är arg för att jag sa att han var en dålig människa som avskydde valpar haha men jag har faktiskt bett om ursäkt för det. En annan ur personalen och jag hamnade igår i en diskussion. Han började kasta stenar och stampade framför den för att den skulle försvinna från gården och då vart jag sur och sa åt honom att sluta. Han stod och tjafsa om att jag skapar bara problem
-If it were your dog then you can feed him, have him in your room and whatever, but he's not yours!'
-I know he's not mine but it's not like the "owner" of the dog is ever home. He hasnt been home for two days!
-How do you know that? What if he comes home and accuses you for stealing his dog?
-Well, I haven't stolen his dog!!! I haven't fed him or anything. I don't get why you have to chase it away. 
-You're going to make it more difficult to buy the dog. If the owner sees that the dog is here he's gonna think that he has no option and then you have to pay like three times the prize.
-You haven't even met him yet....
Jag tror inte att det kommer hända, jag har träffat ägaren och han var en trevlig gubbe. Även om han inte vill sälja valpen så tror jag att skulle låta mig hjälpa till med vaccinationer, mat osv. Vi är ju ändå grannar, eller hur.. Så nu är de griniga på mig. Nu surar de också över att Blanket är fäst vid mig. Vart jag än går, går Blanket. Idag följde hon mig till stan också. När de skäller på henne springer hon och gömmer sig bakom mig "see, this is what happens. She knows that you will defend her so she hides behind you." Sen muttrar de surt. Så stämningen här är väl inte tiptop. De är griniga och jag är grinig. Jag pratar mer med Blanket än med dem nu haha. Och Bosco. Bosco är vår nattvakt från Rwanda. Han älskar Bonnie och Blanket. Varje gång han kommer blir de helt till sig. Och han älskar lilla Puppy, han brukar leka med honom. 
 
Nu ska jag försöka sussa, har en hel dag med påskifirande framför mig. hua.

"It's okay"...

I veckan har alla varit i full färd med att förbereda inför påsken. Den övergivna flickan har gått omkring och förberett sig för exams. Flickan har sovit hos T.Lillian. Hon har dock släpat med sig de två påsarna med kläder till skolan då hon vet att boendet bara är en tillfällig lösning. I onsdags hade de spårat kvinnan och tagit in henne på förhör. Hennes nya man hade sagt att han inte ville ha några bonusbarn så mamman tyckte väl att det var passande att dumpa dottern. Igår, torsdag hade jag tagit ledigt men åkte ner då lärarna sa att jag som varit med vid anmälan av händelsen borde vara med vis förhöret av mamman också. Vad jag inte visste var att flickan skulle vara med i förhöret. Flickan i sin tur visste inte att polisen hade spårat upp mamman och tagit henne till stationen. När vi gick in där med henne bröt både mamman och flickan ihop i tårar. Förhöret var annars vidrigt "when you're not being obedient then ofcourse your mother is going to hit you. It's okay. She's punishing you, she's not beating you. And at school, teachers is going to hit you if you don't listen. Okay?"... Mamman skrev iaf under ett papper som sa att hon skulle ta hand om flickan tills hon är 18... Jag vet inte om jag är så nöjd med det här. T.Tom bor inte alls långt ifrån mamman så han skulle hålla ett öga på dem. Samt att alla inblandade lärare kommer hålla koll på henne i skolan å.


Dagens sociala problem

Ja, dagens sociala problem har bestått av människor som packar ens barns kläder, säger till ens barn "jag är inte din mamma och jag tänker inte ha främlingar i mitt hem" och dumpar dem framför skolan. Yeay, så idag har vi försökt lösa den här situationen för den här 11-åriga flickan... Vi satt på polisstationen med en polis som borde ha ett annat jobb. I tre timmar satt han och ställde samma frågor. Sen blev jag tvungen att gå. T.Lillian och T.Tom stannade med flickan. Ska höra med dem imorgon. Flickan skulle förmodligen sova hos Lillian inatt. Jag hoppas att det tar ett rejält snack med den här kvinnan. Somliga borde inte få skaffa barn. Äckel. Okej, jag vet inte vad för situation hon var i och varför hon valde att dumpa hennes unge. Men jag kan inte komma på en bra anledning att lämna en 11-årig åt sitt öde.


This is how serious Chuck Norris is.

Min dator har haft lite problem, så jag hat uppdaterat från mobilen senaste inläggen. Evas mobil är återfunnen, ryktet gick nog att vi var Babbas på spåren och hon vart nog skraj. I fredags höll jag och T.Resty på att dö av hunger som vanligt. Varje dag är en kamp mot hunger för oss då vi måste äta efter alla elever. Vi får frukost vid 10:30 och lunch vid 14. Varje dag är ett mirakel då vi har överlevt. Men i fredags höll jag på att svimma av hunger vid 12-tiden redan. När klockan ringde ut 12:40 såg jag Resty, och hon var påväg nånstans. Jag följde efter henne och det visade sig att hon skulle till byn och köpa nåt att äta!! Hon sa att jag kunde joina. Vi beställde två st omeletten mixad med strips och kål. Efter set köpte hon kex åt mig. Sn åt vi. Och det var typ det bästa på länge. Bara grejen att jag blev bjuden på mat, kex och läsk var fantastiskt. Även om maten bara kostade fem kr. Men det är alltid nåt speciellt när man blir bjuden på nånting.

Igår, lördag, var jag till Mother Mary och hade cozy time med Chris-Pine och No But.
T.John kom efter några timmar.
John: Chris Pine, who is this? (Pekar på mig)
Chris Pine: this is a mum!!!
Jag: whaaaat...?
No but: no, this is Huong!!
Chris Pine: But No But!!! This is a mum!!
Jag och John åt mat med pojkarna och det är alltid ett himla liv då. Men det är himla mysigt. När jag skulle gå sa Chris Pine: but mum, you are staying!! You Said you would stay!! You sleep in that room!!
Chris Pine är 4 år men jätteduktig på engelska.

När jag kom hem stod alla grabbar på gården. Jag förstod med en gång att det var strömavbrott som gällde. Japp Japp. Alla hade s.k small faces. Dvs, när det ser ut som om du ätit en citron ock skrynklar ihop ansiktet, ditt ansikte blir litet. Max, amerikanen här, var nog gnälligast. Vi stod där ett bra tag och gnällde. Sen började vi prata om Chuck Norris. Och helt plötsligt står vi där och skrattar åt Chuck Norris-skämt som Max läser upp från sin mobil. Typ, "when Chuck Norris does a push-up he doesn't push himself up, he's pushing the earth down" yeah, that's how serious Chuck Norris is. Förstå vad tråkigt vi har när det är strömavbrott. Mot kvällen satt jag i receptionen ochbhde cozy time med Baker, Barnabas och Bosco. Mina favoritpojkar.

Idag var det spöregn. Jag satt på verandan med en termos fylld med chai och skrev dagbok. Sov sen i en av sofforna i receptionen innan Sheba kom och tog ut mig på en guidad tur i Kisoro. Han skämde även bort mig med mat och öl. Så nu är jag glad och nöjd. Skola imorgon. Och imorgon är även min Barnabas tillbaka från Kampala, an åkte imorse, han är den som får regniga dagar att gå. Idag var denna regniga söndag ovanligt seg då han inte var här...

Nu är set tydligen dags för lite wine-time med Julius och Chapatti haha


Detective Huong

I tisdags blev Evas mobil stulen från kontoret i samband med en filmvisning i biblioteket under games time. T.Resty ringde luren igår kväll och den som svarade presenterade sig som Babbas från en by vars namn jag inte kommer ihåg. Hon sa att hon inte kommer lämna tillbaka luren. Haha, otippat. Frågan är ju varför man ens presenterar sig när man precis stulit någons telefon...
Jag frågade iaf Eva om denna Babbas och Eva sa att hon inte visste vem det var men att T.Jaqueline visste. Mitt förslag var att fråga Jaq mer om denna kvinna, alternativt åka till byn och leta upp henne eller leta upp hennes barn. Eva kände att det var meningslöst. Jag tog därför upp ämnet igen med T.Tom som absolut ville följa upp det men först skulle han på lektion... Jag som gärna vill ha saker gjort nu-nu och inte Afrika-nu (dvs, om en vecka) kunde inte låta bli när T.John kom tillbaka från stan.
Jag: John, I think we should go and visit Babas in the village!
John: really, who is babas?
Vi berättar om vår senaste info och John säger med en gång: let's go!!
Jag: where?!
John: to visit babas!!!
Vi blev dock stoppade av T.Silver som tyckte att vi skulle leta upp Babbas barn, de ursprungliga tjuvarna. Lät ju mer logiskt faktiskt haha. Så John gick runt i klassrummen och efterlyste alla med en mor vars namn var Babbas. Han hittade en som verkar veta nånting men han höll igen... De jobbade vidare på fallet medan jag åkte hem till spöregn och fortsatt strömavbrott. Jag börjar tröttna på strömavbrotten nu. Imorgon är det earth hour och jag kommer väl inte behöva tänka på att släcka någon lampa....

Idag gick jag förresten för sista gången med pojken till sjukhuset. De tog bort hans bandage runt handen och svullnaden hade gått ner helt och läkaren sa att allt verkar ha läkt. Kul! Duktig han har varit!!


Nya kläder, nya vänner

Idag tog jag med Gad till skolan för att styra upp deras dator som är proppad med virus. Det går inte att installera saker på den och den raderar allt innehåll på alla usb-minnen jag äger och fyller dem med porr istället. Fräscht. Gad försökte installera ett anti-virus program men det ville sig inte. Han pratade om att formatera om datorn. Jag ska föra diskussionen med John och Denis och se vad de säger.

Mot eftermiddagen satt jag ute i solen och prata med en del elever om allt och inget. Victor var där och starta ett äckligt vattenkrig. Det hade regnat på morgonen så det var vattenpölar överallt och han envisades med att skvätta vatten på andra elever för att sen springa iväg. När han inte gav sig tog jag tag i honom, körde ner handen i en vattenpöl och drog den över hans kinden. Tystnaden som uppstår när muzungon mobbar en 8-åring. Victor tittade på mig, chockad förstås, innan han doppade en bunt löv i vattenpölen och ja, in my face.. For real. Och nu var det inte tystnad längre, de andra eleverna skrattade och skrek medan jag och Victor skvätte äckelvatten på varandra. Efteråt kom han och sa: Huong, you are very smart (Smart=finklädd, välklädd, stilig osv).
Förstår ni nu varför jag avgudar detta barn?

När jag sen kom hem böt jag om till rena kläder och gick på marknad med Esther från hostlet. Jag kan lova att jag har spenderat alldeles för mycket schillingar på sjalar. Men vad kan man göra när en sjal kostar 2,50kr? Så nu har jag väl en femton nya sjalar, sju nya klänningar, fem halsband och ett par flip-flops.

När jag kom tillbaka till hostlet hade en ny gäst anlänt, en Ben från Southampton i England. Han ska vara här i tre månader så han är inte vilken gäst som helst. Han verkar iaf hel-go och vi kommer nog komma bra överens :)


Sjukhus-besök...

Hur underbart som helst att vara tillbaka i skolan på riktigt. Jag har nu i veckan börjat tagit tag i saker som jag skulle tagit i tag i för längesedan. Igår, måndag, hade jag en liten rita och måla stund med några kids från P1. Det var rätt mysigt tills T.Godliva började undra varför en av pojkarna betedde sig konstigt. Han använde bara en hand och gömde den andra. När hon sen tvingade honom att visa ena handen visade sig att han skurit sig på en kniv i helgen... Suck... Vi kikade på hans hand och insåg att det var ingen idé att försöka själva. Såret var inte stort men hela fingret var svullet och vi misstänkte infektion... Godliva hade lektion så jag frågade om T.Tom kunde gå med mig och pojken och det kunde han.

På sjukhuset var det kaos. Jättepackat med folk.... Tom verkade dock bundis med läkarna och kassören så vi fick hjälp ganska fort. Det känns jävligt att säga det här men just den här dagen var det skönt att ha kontakter. När Pojken fick träffa läkaren hade halva handen hunnit svullna. De började klämma och ha sig på hans sår och stackarn som inte klagat nåt på hela dagen stortjöt. Usch, det sved så mycket att höra stackarn gråta. Han fick lite tabletter som han skulle ta två gånger om dagen att ta för att få bort infektionen, samt avmaskningstabletter som han skulle ta tre gånger om dagen då de misstänkte att han även hade mask i magen.

När han var klar med allt och kom ut var han så arg på mig och Tom. Han vägrade titta på oss och gick bestämt från sjukhuset. Jag tog honom till köket och gav han en stor bit ananas och sen lunch. Efter det ringde jag min Boda Boda som skulle ta honom hem. Jag tänkte att jag ville prata med hans mamma om medicinerna. Ungen vägrade hoppa upp på moppen och traskade ned bestämde steg ifrån mig. Jag gav upp och bad T.Silvia att ta hem honom. Det visade sig att han aldrig åkt på en moppe förrut och vågade bara inte åka med haha.

Idag hade han inte ont längre och han följde snällt med mig till sjukhuset för att byta bandage på handen. Imorgon blir det återbesök :)


Hours pass and she still counts the minute...

Jack's Mannequin – Bruised
Uhh, nu har jag tråkigt. Inte många online på skypen heller. Hade inte varit så pjåkigt.. att skype:a lite.
 
Min fruktstund på skolan var väldigt uppskattad och blev en hit (John: "If I were the president of Uganda I would give you a citizenship right away!"). Dock kom inte T.Silver. Det var ju egentligen för honom jag hade fruktstunden.. Men jag är glad att alla andra lärare uppskattade min gest. Därför köpte jag 60 ananasfrukter när jag var i Kabale. Jag vill ge nåt åt eleverna också. Det kostade mig 25000 ugandiska shillingar, det är ungefär 60:-, vilket inte är fyskam det heller. Tänk dig, 1:- per ananas! Vi var ju ut till byn och visade ap-filmen, och området vi var på odlade de en jävla massa ananas, vilket var anledningen till billig ananas. Jag drack även ananasvin som inte var så pjåkigt heller så jag köpte med mig fem flaskor hem! haha. Så Kabale var inte dumt heller!
 
Och det bästa med att åka bort är nästan att komma "hem" igen. Mellan Kabale och Kisoro är det bara berg. Därför är det väldigt kurvigt att åka. Jag mådde inte så bra så jag hade en egen liten spyfest i baksätet. Very fresh jag vet, och de kunde inte vara mer nöjda över min ovana att åka i bergen. Så när vi var framme vid Golden Monkey var jag gladare än gladast. Speciellt när alla kom fram och kramade om mig och sa att de saknat min närvaro. Mina planer att vila när jag kom fick vänta då personalen krävde att jag skulle umgås med dem då jag varit borta alldeles för länge. När Sheba kom sa jag: Sheba, kwaboze! (Sheba, you've been lost!)
Sheba: HAHAHA, oh my, you're always making me laugh! First your bike and now you're a rufimbiran?!
Sen styla jag med min rufumbira över en flaska rött ananasvin resten av kvällen i baren tillsammans med Baker, Julius och Barnabas. Sheba brukar hela tiden säga att han ska ta med mig till en klubb i Kabale som heter "match & mix", han brukar säga "let's go and match & mix!" och dansa.
Sheba: I'm going to throw a stgaff party and take everyone match and mixing!
Jag: Really? Am I invited?
Sheba: OF COURSE! Aren't you a staff!? I'll tell Jackson to give you a cap and t-shirt!
Check this out:

Very smart ehhh? ;) Sabina, det här är min nya hipster-kepa hahaha
 
Virunga Adventure Tours - helping both people and wildlife
 
 
Ahhh, nu är Sabina på skype:n woop!

My hands are cold but my heart's on fire.

(The Perishers – Midnight Skies)
 
Har återigen varit till Kabale. Den här gången för att jobba. Jag åkte tillsammans med min handledare Denis, som är med i Wildlife Club of Uganda, och Robert som är med i The Gorilla Organization. Vi var ut till byarna i Kabale som det på riktigt tog timmar att ta sig ut till. Det var ett helvete att ta oss dit men så värt det. Denis och Robert är med i ett projekt där de åker ut till byar och visar en film som heter "The Great Apes"-nånting. Den visas på en projektorduk och i och med att vi är ute i byar så har majoriteten ingen el, så de kör filmvisningen med hjälp av pedal power. Alltså, energi från cykel. Hela grejen var såklart en hit och barnen var väldigt exalterade då många faktiskt aldrig sett en film förrut. Varför äga en tv när man inte har tillgång till el liksom. Annars var ungarna helt underbara, det är kul att så lite kan göra så mycket. Vid ett av tillfällen smög jag in ett gäng leriga barn som blev utkastade av några lärare. Det spöregnade ute och de var mellan 5-7 år gamla och stod och hackade tänder i regnet. Jag förstår att det är trångt men det kändes lite grymt att slänga ut barfota barn i trasiga kläder i spöregn. Det är inte varje dag dessa barn får chansen att se något som detta och jag tyckte då att alla ska få möjligheten att se, oavsett om man går i skolan eller inte. Budskapet vi kom med handlade om att bevara djur och natur, och jag hoppas att detta har öppnat ögonen för barn och vuxna, skolade som icke-skolade. 
 

 
Och lite bilder på alla fina barn som dansa och sjöng för mig :)
 
 
Jag: Robert, can you take a photo of me here with the background?
Robert: Sure!

Resultatet:
Ser ni mig?
 
 

Nice to meet you, please have some of my flu!

Idag när jag åkte till skolan var jag på himla gott humör. Jag log hela vägen ner och vinkade åt alla. Till och med de som inte vinkade åt mig. Många brukar bara stirra. Men idag lg jag stort och vinkade glatt och fick många leenden tillbaka. När jag kom in på skolgården skuttade jag glatt fram till T.James och T.James nr2 och hälsade glatt på dem. Vi pratade lite innan jag skuttade vidare. Allt var prima tills jag mötte T.Lillian. Hon var snorig och hostade. Min första tanke var: Shit, jag har smittat halva skolan nu. Jag mår bra men nu mår alla andra piss. Jag frågade Lillian varför hon hade hela P3. Hon sa att T.Tom inte varit i skolan sen i torsdags, att han förmodligen är sjuk och därför har hon tagit hans klass in i sin. Jag dog en smula. Jag gick vidare och mötte T.Silver och hela han lyste upp när han såg mig och jag vart så glad. Tills han sa "You're back!" i en viskning. Han har alltså tappat sin röst. Och hans hosta är förfärlig. Och jag mår så dåligt nu. Även Eva hostade en del, men vi var rätt sjuka samtidigt. Jag vet ju att jag borde ha legat och vilat men envisades ändå med att ta mig till skolan. Och det är förresten rätt tydligt vilka som är med mig mest. Silver, Tom och Eva, stackare!  Suck... Så idag kämpade jag i spöregn och lera på marknaden och köpte massvis med frukter som jag ska ta med mig imorgon. Jag har köpt ananas, passionsfrukter, en annan typ av passionsfrukt, apelsiner, tangariner, en mango och ett äpple. Det var typ hur kul som helst att gå runt på marknaden och köpa grejer. Jag ska försöka ta mig till marknaderna oftare! Så förhoppningsvis kan jag köpa mig till förlåtelse, om inte får jag väl lägga till lite av min överväldiga charm som jag är så känd för här ;)
 
 
 

Golden sunbird, where did you go?

Jahapp, vad har jag gjort den senaste tiden? Inte jobbat iaf. Jag har gått från att vara sjukt uttråkad efter att blivit ordinerad vila av lärare, läkare, personal på Golden Monkey osv. Att vara sängliggandes är tråkigt. Och då försvinner ju hostan och allt annat. Så efter en hel dags vila känner jag mig på topp. Men så anstränger jag mig och är tillbaka på ruta ett. Lärarna släpade mig till sjukan för att testa mig mot malaria och det hade jag icke. Jag tar faktiskt Malaria-medecin. Läkaren gav mig godis att äta i sju dagar iaf.
 
Så i fredags tog Sheba mig till Kabale för lite relax-time. Vi stannade några gånger på vägen för att ta kort på utsikten och bara chilla. Framme i Kabale åt vi lunch och snacka och sen tog han mig till White Horse Inn som var ett hotell på höjden med jättefin trädgård och fin utsikt. Han drack lite öl, och jag drack vatten då jag fortfarande hade min fantastiska förkylning. Efteråt ringde han en kamrat som skulle köra oss tillbaka då han hade druckit. De körde mig till mitt hotel där jag blev tillsagd minst två timmars vila dvs. sömn innan middagsdags. Jag tackade Sheba för dagen och gick och la mig. Vakna sen av att Aphia och Denis kom för att ta mig på middag. Igår, lördag åkte vi båt till en ö för att relaxa. Vi tog med oss Robert. Jättemysig och fin ö. Men det var skittråkigt och tyst.Vi kollade på fåglar. Jag såg en sunbird och det resultera i att jag gick runt och nynna på LCTRISC's låt Sunbird (LCTRISC – Sunbird). Vi stannade där en stund och käka lunch och åkte sen tillbaka. Tror att jag kan uppskatta det mer när jag känner för att komma bort och slappna av... :P Vi åkte sen runt sjön Bunyonyi. Åkte till olika hotell för att relaxa. Men relaxa är som sagt inte min grej haha... Däremot, något som ÄR min grej är skogen!!!!! Dit vi åkte idag. Jag ville aldrig lämna. Det var helt fantastiskt. Underbart. Galet!!! Jag ska tillbaka dit nån dag, och bo där en helg och bara njuta av skogen - skogen är relax för mig tror jag.
 
Vi såg en jättesällsynt fågel tydligen. Jag tog kort på den, men det blev ingen bra bild. Den var fin iaf. Tydligen kommer många fågelskådare hit för att skåda den men många misslyckas. Tur att just jag av alla fick se den, eller tre stycken faktiskt då de chillade på gren tillsammans! Gjorde lite research på google, här är den; Great Blue Turaco  
Vi såg även jättemånga apor!!! och jag tog kort på två av dem bara. En gång var en svart liten black and white colobus monkey precis nedanför oss vid bilen. Jag var i ett OMG-state att jag glömde bort att kameran var i min hand. Haha. Halva färden upp lät följande:
-Stop!!! A monkey!!!
*bilen stannar... åker igen*
-Waaait, stop, a MONKEY!!!!
*bilen stannar... åker igen*
-TWO MONKEYS!!! STOP!
*Bilen stannar, och åker igen*
-Stooooop!!! A... squirrel!!! OMG!!! So many squirrels!! (jag trodde först att det var en mini-apa, men när jag insåg att det bara var en ekorre kunde jag ju inte sluta). 
 
Efter att ha spanat apor ett tag var vi på elefantspaning. De visade mig vart elefanterna gått då vi såg många stora träd som var nedtrampade. Sen hittade vi färskt bajs!! Det tyckte jag var jättekul, för det betydde ju att elefant varit där och bajsat för bara några timmar sen!
 
Tydlig linje där skogen börjar.
Ser ni aporna?! L'Hoest's Monkey
GISSA BAJSET!!! :D
Bwindi Forest National Park
 
Jag ska garanterat tillbaka. Jag vill se babianer och schimpanser, och jag vill även spåra bergsgorillorna! 
 

Bikey-Mikey!!!

Min boda boda har misskött sig på senaste. Han kommer inte i tid, kommer inte alls emellanåt, vill ha betalt i förkskott osv. Därför har jag i stunder, när jag väntat på honom, pratat om att skaffa en cykel. Och de som jag har uttryckt min önskan för har bara skrattat åt mig. "Can you ride a bike?" "Will you manage to bike all the way to Mutolere?" "Will you manage to bike on our bad road?" Ja, såna saker säger de. Så idag, fick jag ett infall att köpa en cykel. Min bodaboda var sen som vanligt men jag fick sällskap av T.Tom som sedan erbjöd sig att följa med mig in till stan för att köpa en cykel. Vi köpte den enda cykel de hade till salu och cykelmekanikerna fixade med den i över en timme då Tom var petig med minsta lilla, vilket var bra för jag vet inte ett skvatt om cyklar. Dessutom gav jag mekanikerna fria händer att pimpa min cykel. Så nu har jag blåa handtag samt lite regnbågsdetaljer längs med cykeln. Jag ska lägga upp bilder när det är ljust igen. Iaf, jag cyklade tillbaka till Golden Monkey och Sheba (föreståndaren) står på gården och ser mig glatt cyklandes. 
Sheba: Nooooo, did YOU buy a bike?! No way, I have to snap a photo of this!!! hahahaha. You're the second muzungo that I see get a bicycle. The other one was an asian american!! Ahhh... Didn't even know that you could ride one...
Baker stod och asgarva åt mig och det gjorde resten av personalen också. Så nu jävlar ska jag fara fram på vägarna! Måste hitta en hjälm först.. De säljer tydligen inga här i Kisoro... Bara moppe-hjälmar. huahua.
 
Min cykel heter för tillfället Mikey, Bikey-Mikey!!! Mo ni har bättre förslag får ni gärna komma med dem :) 

wooshi

Igår var det föräldramöte och bland annat diskuterades skollunch.  Vilket är en god idé då många ungar inte tar med sig lunch och istället kollapsar de på eftermiddagen. För en hel termin skulle varje elev betala mellan 36-40:- var. Men det var alldeles för dyrt tyckte många föräldrar. Men kan ni tänka er, 36-40:- för en hel termin!!! Det är typ en måltid hemma!!!

Grattis pappa!

Just nu vill jag ge min pappa en grattis-kram. För han fyller år idag. Grattis älskade pappa!
Jag vill äta tårta. Jag vill äta en riktigt saftig köttbit. Jag vill ha sushi. Jag vill ha en ostbricka. Jag vill ha brunch i mitt kök. Jag vill ha mammas vårrullar. Och färska vårrullar. och Pho. Men mest av allt sushi. Sushi. Sushi. Sushi. Jag måste åka upp till Kampala. Jag måste få lite fisk. Jag vill även ha morotskaka. och kladdkaka. huuuuh...
 
 
 
Annars har Grace gjort min dag idag. Genom att ordna med vatten så att jag kan duscha. Vi har nämligen haft strömavbrott och inget vattnet. Bra kombo. I veckan ska jag iaf till Kabale och vara där i några dygn. Åker på onsdag och kommer tillbaka på lördag, ser jag fram emot. Men jag känner redan lite ångest av att inte få kramas med lärarna på en hel vecka typ. Jag har alltid ångest på fredagarna då det är dags för helg och jag får inte se fina Beata, roliga Silver och alla andra lärare. Och dessutom inte träffa alla fina elever. haha, som vanligt blir jag over attached... :P

Fredag och kanske helg!

Idag orkade jag ta mig till skolan innan 11. Eloge till mig. Kom precis när det var frukost-dags. Jag gick till frukosten tillsammans med T.Tom. I "matsalen" finns det lite av inofficiella bestämda platser. Det är fyra skolbänkar uppställda i en fyrkant, samt en skolbänk i ett litet rum intill. På en bänk får 4 plats att äta. En bänk är för de äldre herrarna, oftast Grusia, Francis, Arthur, James x2. Min bänk består av Tom, John och Eva. En tredje bänk brukar bestå av Beata, Peter, Magret, Resty, och den färde bänken kallar vi för "The High table", där sitter Lillian och Godliv. Ingen vill sitta där för att det bara är "high people" som sitter där. Och på bänken i den lilla rummet intill sitter Syster Christine. Alla får inte plats samtidigt förstås då det är fler lärare än de jag har radat upp. Men till saken, idag när jag och T.Tom kom in fanns det bara en plats kvar på "våran" bänk. I och med att jag är den storsinte mellan mig och T.Tom intog jag en annan bänk. Medan T.Tom gjorde en ansträngning till att sätta sig på vår bänk med John, Jacquiline och Ancilla.
T.Tom: May I sit here?
T.John: Let me leave so you can have a seat! oh wait, why don't you sit with Huong today?
T.Tom: I want to sit on my usual seat!
T.John går upp och T.Tom hämtar sin gröt. När han ska sätta sig säger flyttar inte T.Jacquline på sig för att han ska kunna komma in.
T.Jacquline: Just sit with your friend.
Jag: Tom, your usual seat is not there. It is next to me you know...
Klargörande dock; Tom är gift och har typ fyra barn, eller fem.. jag vet inte. Våra lärarkollegor brukar alltid skoja om att jag är allas vän, men mest av allt Toms. Och när jag är frånvarande brukar de säga saker som "Tom, where is your friend?" eller "Tom, is your friend still sick?". Sen brukar de skoja om att om vi vore gifta hade han varit den som lagat maten och tvättat mina kläder, något som inte är okej någonstans i hans åsikter kring äktenskap...


Byggnaden där biblioteket är, samt receptionen.

Efter frukosten ringde klockan in och jag gick till P1b. I den klassen hittade jag dock en Victor som glatt gick omkring i klassrummet och skakade hand med alla småkids. Jag tog han i kragen och ledde han till klassrummet han tillhörde, dvs P3. Han sprang dock ut från det så snart han fick chansen. Jag hände lite med P7:orna sen. De förberedde inför dagens kyrkmässa. Medan de gjorde det satt jag och fick håret borstat av ett gäng tjejer från P5. Klockan ringde sen in för mässdags och vi vandrade upp för kullen. Victor och hans gäng var som vanligt utanför kyrkan och vi fick masa in dem i kyrkan. Satt sen för första gången med under hela mässan. Vanligtvis brukar jag gå ut för att det är kvavt och klibbigt inne i kyrkan. Dessutom är jag inte särskilt kristen heller. Men idag satt jag ju med Victor, och jag ville inte vara ett dålig föredöme för mitt lilla barn så jag satt kvar. Och det gjorde även Victor. Oh well, fram tills albino-pojken (jag vet inte vad hudsjukdomen heter egentligen) från en annan skola gick ut. Då skulle Victor och typ hundra andra barn ut och titta på honom som de alltid gör. Men han kom tillbaka ganska snart då de fick skäll av lärare. Eter kyrkan var det lunchdags och jag och T.Tom satt på våra ordinarieplatser. Efter maten satt jag i gräset med T.Grusia och T.Tom och smälte maten. Klockan ringde in och de gick sin väg men jag satt kvar. Victor och Ivan kom fram till mig och Victor sa lite
blygsamt: Can I borrow a pen?
Jag: A pen? You borrow a pen? What are you goin to do with it?
Victor: Borrow a pen. In class....
Jag: Really? So you going to use a pen in class? Come on, try to be in the class to start with!! (klockan hade ju ringt in)
Jag gick med mitt lilla barn till klassrummet och sa: Okay, here's the deal, you borrow my pen if you use it to do the exercises in class! You don't have to pass, but you have to try your best, okay?
Victor: I'm fine...
Jag: uh, come with me. We need someone to translate.
Han fick sen låna min penna och han var rätt lycklig. T.Tom stod en bit från klassrummet och gömde sig.
Jag: Tom... what are you doing?
T.Tom: I feel headache. I am hiding.
Jag: oh.. sorry. What class are you having? I lended my pen to Victor and he promised me that he would do the exercises if I lend him my pen. So keep an eye on him.
T.Tom: why don't you come and help me today? I'm teaching the alphabet.


Min favoritplats på skolan, där under trädet på den lilla muren :) 

Så jag hade en lektion där jag skrev upp alfabetet på tavlan och sedan en övning där de skulle skriva vilka av bokstäverna som var vokaler och vilka som var konsonanter. Victor tog uppgiften på fullaste allvar och var väldigt mån om att det skulle bli bra. Det fantastiska med honom är att man verkligen ser när han är koncentrerad och verkligen försöker. Det är som att inget annat existerar runt omkring honom. Fast så är han jämt. Han kan typ se en fågel på skolgården och bli alldels betagen av den och sen fokusera enbart på den och allt annat har inte längre någon betydelse.

Iaf, jag rättade sen alla böcker och det tyckte de var jättekul, en muzungo rättar deras arbete. Och de som fick fullpott fick ett "Good!" skrivet. Vissa skrev helt galna saker och jag fick hålla mig för skratt många gånger.
T.Tom: You going to collapse if you continue like that...
När skrivböckerna delades ut såg jag hur Victor ivrigt bläddrade i sin. Jag var inte säker på om han klarat sig eller inte då jag rättade utan att kolla namnen. Men hela han sken upp och han visade stolt upp sitt andra "Good!" för sina klasskamrater. T.Tom dubbelkollade för att se till att jag inte gav han alla rätt för Victor råkar vara mitt favoritbarn. Men icke sa nicke, pojken kan när han vill!

Vi gav sen ungarna tidig rast och satte oss i gräset och chilla. Jag hade planer att gå till P5:orna efter breaket men min röst började tyna igen och jag var ganska slutkörd så jag tog mig hem för att vila. Åker eventuellt in imorgon för att vara med P5:orna. Känner att jag måste börja identifera några av barnen i min lista av försummade barn. Hade tänkt att börja den här veckan men i och med att jag knappt varit med på lektioner så har jag inte kunnat idenfiera någon än.. huahua. I helgen ska jag, om jag inte åker till skolan, chilla här på hostlet och bli frisk. Förhoppningsvis kommer min vän Gad hit, han som fixade min dator för några veckor sedan. Hans kusin jobbar nämligen här på hostlet och jag brukar alltid fråga henne varför Gad ännu inte hälsat på mig som han lovat så många gånger. Och på söndag har jag blivit bjuden hem till Denis tillsammans med Aphia :) Ska bli kul! :)


Chinese Kung-fu

Varje morgon när jag åker till skolan passerar jag bodaboda*-chaufförernas "viloplats". Eller kanske är det samlingsplats. Dit går man iaf om man vill ha en Bodaboda. Och varje morgon hälsar de på mig;
"Chinese Kung-Fu! How are you?" och på eftermiddagarna när jag åker hem; "Chinese Kung-fu, good night!". Men igår sa dem: VIETNAM!!!! How are you?!
...THEY ARE ON TO ME!!!!
 
 
 
 
*Bodaboda = moppe-taxi