Jag lever, och jag mår bra.

Jag har varit lite frånvarande de senaste dagarna. Jag har drabbats av en tung förkylning. En förkylning bara jag kan drabbas av. Min röst existerar inte längre och min näsa är som Niagara-fallen. Tisdagen stannade jag hemma från skolan för att jag inte kunde prata på morgonen, och gå till skolan och inte kunna prata kändes meningslöst. Jag var lite less på att vara hemma men jag har finaste lärarkollegorna som ringde mig. Först T.Silver och sedan T.John för att se till att jag var okej. Då vart jag glad. Idag täntke jag att jag var bättre så jag åkte in till skolan. Jag saknade alla för mycket för att stanna hemma. När jag kom fram till skolgården mötte T.Tom och T.Beata upp mig för att krama om. Och sen kom alla andra och och yrade om hur mycket de hade saknat mig och oroat sig, och tjafsade om vem som hade saknat mig mest. Jag saknade iaf varenda en. 
T.Silver. Ahhh, if I were to give an award. To anyone. I would give you the 1st prize! 
Jag: for what?
T.Silver: For becoming the best social worker!! You are so, so social!
Jag: haha, I'm social but I'm not very hard-working...
T.Silver: Oh, you are!!!
T.Tom: No, lazy. Just like her child Victor...
 
1. T.Silver 2. T.Thomas 3.T.Beata 4.Jag 5.Rutricia (Jag har snällt frågat om lov att lägga upp bilderna, frågade även mig själv)
 
Tyvärr orkade jag inte vara kvar längre än fram till lunch. Jag började må illa ficktyp  huvudvärk. Åkte hem och åt lite frukt. Däckade sen i typ två timmar. När jag vaknade sen började jag tänka på sommarjobb. Jag måtte väl jobba i sommar. Jag satt och fundera på att höra av mig till gamla sommarjobbet och praktiken i Uppsala, jag kollade på jobben i Fagersta, Västerås och även Halmstad. Och jag kollade även boende i Uppsala på Blocket för skoj skull. Men det verkar som om lotten lär hamna på Uppsala i år igen då kollegorna därifrån lustigt nog bestämt sig för att höra av sig just idag! Timing, timing! Så, nu håller vi tummarna, för både sommarjobb och boende! 
 
  
 

 
 
 

Kära blogg

Idag har jag provat med en hemmagjord hårinpackning. Avocado, honung och olivolja. Den var sådär. Men tillgångarna här är ju begränsade men avocado finns det gott om. Iaf den luktade och såg ut som spya, men jag hade i den ändå. Mitt hår är än blött men jag tror inte att det blev bättre. Mitt hår är iaf kaos här. Trassligt och jävligt. Okej, det är bara liiite mer kaos än vanligt. Och i och med att deras hår är annorlunda här har de inget balsam typ. Bara kasst. Så, kära vänner, har ni tips? Något bättre Do it yourself tips? Haha.
 
Annars är jag galet sugen på glass. Och riktig choklad. Hua, idag kom jag hem 18:30 från skolan och imorgon ska jag tillbaka igen, dags att sova med andra ord! Trevlig helg på er :) 

Victor och annat småfolk!

Idag har jag med hjälp av lärare fått valt ut två elever i varje klass som de tror har det tufft hemma. Puh... Nu är det väl att göra upp en plan... höhö. De senaste dagarna har jag i princip bara hängt med P1. Småttingarna. Mest för att jag orkar inte sitta med på lektioner. Istället är jag med de yngsta. och bara leker. Och kramas. Vi kramas nog för det mesta. Vi sitter på golvet och klappar händerna. Det är jättekul. De är söta. Höhö.

P1!!! :D

Är jag inte med P1 går jag runt och säger hej till klasserna. Eller hänger i biblioteket. Och hänger med Victor. Jag tror att jag måste ta med honom hem. Mamma och pappa, är det okej? Om ni får en liten Ugandisk pojke att sköta om? Han har koncentrationssvårigheter och måste helst springa ut från klassrummet minst fem gånger per lektion. Och när han väl är på lektionen måste han springa från bänk till bänk. Han är väldigt social, han vill gärna ha kontakt med andra genom att närma sig och förfölja en, för att sen bli jätteblyg när man väl pratar med honom. Detta har jag lagt märke till under den här veckan. Jag går ibland förbi hans klassrum för att se om han är där. Men han är aldrig där. För han är ute och härjar någonstans. Idag kikade jag in i klassrummet och han var såklart inte där.
T.Tom: Huong! Are you joining us today?
Jag: hmm... no...
T.Tom: looking for your friend Victor? There he is!
Jag: of course he is outside the classroom, Victor, why are you never in class?! I always see you running around... ahhh...
T.Tom: He is a stubborn boy. (Stubborn här i Uganda = busig, olydig, härjig..)
Jag: I went yesterday to look for him as well and he wasn't in class.. Victor, you go to class!!!
Efter 20 minuter återvände jag till klassrummet. Victor är i klassrummet, sitter på sin bänk, går till sin klasskamrat längst bak i klassrummet och "ska bara hämta en penna" och efter ett tag ska han "bara hämta ett annat skrivhäfte" osv.T.Tom har högläsning där barnen går upp en och en och läser högt det som står på svarta tavlan. Inte alla, men ett fåtal. Tom frågar efter frivilliga, många räcker upp handen, inte Victor dock.
T.Tom: How about let your friend Victor come up and read for us.
Det gick inte så bra, han fuskade rätt mycket och hittade på en massa. Han är nog för upptagen med att göra allt han inte ska göra på lektionerna. Stubborn.
Efter lunchen satt jag med alla lärare i gräset och prata. I buskarna smyger Victor och hans vänner och jag kallar de till mig.
Jag: Victor, I'm going with you to class today. I'm going to sit next to you during the whole lesson and make sure you do what you're told to!
Victor: I'm fine.....
När klockan sen ringde in gick jag med Victor till klassrummet och satte mig bredvid honom. Ingen lärare kom på ett bra tag oh Victor blev rastlös. Han började hoppa upp och ner på bänken, slängde pennor på golvet, lekte med mitt skrivblock, med min väska och till slut kom T.Tom som kollat fel på schemat och gått till fel klass. Han fick sig ett gott skratt när han såg mig sittandes bredvid Victor. Lektionen började. Och Victor uppmärksamhet var på allt annat förutom läraren och svarta tavlan. Jag fick peta på honom ett antal gånger och han skärpte sig till slut. Vid en övning där eleverna skulle skapa ord med bokstäverna "b" och "c" med vokaler. Alla elever räckte upp handen och var ivriga på att svara, Victor däremot satt och tänkte.
T.Tom: Oh, he is really thinking! That's a first. And he hasn't been moving around.
Och när han väl kom på ett ord blev han alldeles till sig och hoppa upp och ner på bänken för att få T.Toms uppmärksamhet. Han såg så nöjd ut när han fått säga sitt ord. Sista övningen var en skrivövning som Victor fixade galant och blev faktiskt först med att göra klart. och han hade gjort det bra dessutom. När han gick fram till T.Tom för att få det rättat fick T.Tom en rejäl chock. Han rättade och Victor kom tillbaka visade stolt upp sitt första "Good!" från läraren.
T.Tom: I think this is the first time he passed! He's too stubborn you know. Don't have time to study. So, what do you think of your child now?
Jag: I am so proud!!! I knew he wasn't dumb, just lazy. He just needs some discipline!
Jag och T.Tom kollade sen igenom hans skrivhäfte och han har lämnat in hans bok för rättning typ två gånger. I och med att Victor var klar ganska fort med skrivövningen kunde vi gå igenom hans tidigare övningar och göra klart dem. Han gick fram igen med sitt häfte och fick det rättat. Han kom tillbaka och visade stolt upp sina nya markeringar, dessutom hade han fått en fisk ritat i sitt häfte av läraren. Åh, jag har aldrig sett en nöjdare unge. Jag var så glad. Han var så glad. Och han har förresten världens gulligaste röst. Och hans skratt vill jag inte ens gå in på, ahh, jag måste få ta med honom hem!

VICTOR!!!

Var även med på idrotts-lektiom idag och det var kul haha. de körde lite stafett och kull. Jag fick sällskap i gräset av denna lilla P1:a, Derick!

Gympa-lektion med P3!
Åskådarkamrat (som förmodligen skolkade från sin lektion för att se på P3:ornas idrott med mig)

När dagen sen var slut åkte jag med Eva till marknaden för att köpa lite frukt. Bland annat avocado som är typ hundra gånger godare här än hemma. Köpte även lite bananaer och tomat. Jag och Eva gick sen till en annan marknad för att hon skulle köpa matbananer. Men det tog hundra år. Och mitt i allt börja det hagla. Och sen spöregn. vi stod intryckta under ett tag i kanske en timme då regnet började avta. Jag och Eva tog en bodaboda och åkte tillbaka i regnet. Jag beställde mat och gick i ide i mitt rum. Maten kom efter 2h och jag var då vrålhungrig och skulle slänga i mig kycklingsoppan som jag beställt då det faktiskt är torsdag. Jag hittar dock en skalbagge i min soppa. Jag petar fint bort den men när jag hittar ännu en, och denna en fet skalbagge med äckliga ben så var min aptit förlorad. Och jag vart grinig. och tänkte att jag ska ut och säga åt dem på skarpen. Men sen lugna jag ner mig. Det är ju inte deras fel att det är kryp i maten, de jobbar faktiskt hur hårt som helst här för att göra alla gäster nöjda. Mig inkluderat. När jag går ut med min tallrik till köket tittar de frågandes på min ouppätna mat.
Jag: It's bugs in the food.
Hon som jag inte vet namnet på: Buuugs?
Jag: yes, look.
Hon: ahhhh!! Oh!
Så kan man också reagera. "Oh, just a bug". Okej, för de är det "just a bug", men jag är inte riktigt där än! haha


Huong och småfolket pt.2

Eva: Huong, what are you doing? 
Jag: Eva, I'm going to poke the children for a while now.
 
Idag är jag tillbaka på banan. Idag var jag på gott humör. På så gott humör att jag kalla till mig en bunt ungar till biblioteket, ställde de på rad för att poke:a dem. Det tyckte jag var kul. A dream coming true. 
 
 
Jag har även mobbat en stackars pojke i P6. Det var inte meningen. Inte alls. T.Silver hade lektion, och idag handlade den om fåglar. Han ritade en fågel på svarta tavlan och gick ut. Eleverna skulle rita av. Vilket de gjorde. Alla förutom mina bänkkamrater. De var för upptagna med att stirra på mig. Jag sa åt de att göra det de blev tillsagda så de började rita på sina fåglar. Efter en stund frågade jag om jag fick se. Ena pojken visade och jag sa: oh, nice
Den andra visade upp sin fågel som såg ut som Kalle Anka på crack och jag sa: ohhh... that is one... 
Hans bänkkamrat började fnissa, och då kunde jag inte hålla det inne, jag brast ut i asgarv. Han pojken började också skratta och gömde undan boken.
Jag: No no, really, it's good!
Pojken: nooo....
Jag; no, I'm sorry, I didn't mean to laugh!! I can't do art either! (bra där Huong...)
Pojken börjar sudda.
Jag; noooo, don't!! hahahha
Sen vägrade han rita en ny fågel, så jag gick ut ur klassrummet och fortsatte skratta för mig själv. T.Magret och T.Silver står en bit ifrån och de frågar varför jag skrattar, och jag berättar lite skamset att jag precis mobbat en elev. och jag berättade om den fula fågeln, och vi skrattade så mycket. Inte åt den fula fågeln, men åt att jag blev tvungen att gå ut ur klassrummet för att jag inte kunde sluta (oavsiktligt) mobba pojken... Jag borde gå tillbaka imorgon och be om ursäkta... haha

Manager's Girlfriend

Haft en helt värdelös natt med alldeles för lite sömn. Vakna inte alls på rätt sida, och idag var en perfekt dag för Blanket och gnälla vid min dörr. Så jag myste med Blanket större delen av morgonen och som den fina myshund hon är så förstod hon att hon inte skulle säga emot, utan bara vara tyst och allmänt mysig. Jag åkte iväg till praktiken och hälsade glatt på alla lärare, men tydligen var det inte glatt nog. Jag spenderade förmiddagen i biblioteket. Innan lunchen pratade jag med Beata som sa att jag inte var den Huong hon kände.."I can see you smile but you're not happy Huong, what made you sad?" Hon är söt haha. Lunchen var extra god idag, vi fick eggplants till bönorna och kålen. Woop! Efter lunchen satt jag ute med mina barn och som vanligt förhörde de mig på rufumbira. Men efter ett tag säger Marie från P7 "But Huong, why are you not happy today? Why are you not like you use to be?" Hon är också söt haha. Jag gick in i biblioteket och la mig på bänk. Låg där en stund och prata med Eva och efter det gick jag ut. Spenderade den eftermiddagen med att lära känna elever. Nu kan jag en del namn, och vilken klass de går i vilket underlättar mitt arbete. Har jag sagt att jag ska observera barnen i skolan för att sen göra hembesök för att se hur de har det hemma? Jag kanske har nämnt det, men det är iaf det jag ska göra. Men det känns ibland omöjligt då det känns som om jag ser nya barn hela tiden. vilket jag nog gör. Finns nog ingen chans i världen att lära känna 1200 elever...

Assembly med P3-P7.

Nåväl, hade även datalektion. Och bara T.Silver kom, mest för att jag haffa honom tidigare på dagen och sa att han måste komma. Men T.Tom var också där, trots att han inte hade lektionstid.

Jag och T.Silver gick igenom konsten att googla bilder och sen spara och skriva ut. Han har även fått skicka sitt första mail, haha. Slutade dagen vid 18-tiden. Åkte hem, beställde min middag och hängde lite med Denis och Aphia. Middagen åt jag själv ute på verandan. Efter middagen letade jag upp Henry. Jag gick fram till honom och krävde att han skulle muntra upp mig. Och som den underbara människa han är satte han sig ner med mig och det tog max en minut och jag var glad igen. Han berättade att personalen har gett mig ett smeknamn - Manager's Girlfriend. Vem är Managern undrar ni nu, jo det är ju Henry hahaha. Han berättade även om vilka killar i personalen som är förtjusta i mig, vad tjejerna säger om och vad folk utifrån tror om mig och Henry. jag satt och skratta bara. När Ronald kom med maten till Henry började Henry dryga sig.
Henry: Ronald, why don't you say anything? You should at least greet her!!!
Jag fattade såklart ingenting, Ronald hälsar ju jämt.
Henry: You know, he reeeaaally wants to talk to you. He always says things like "aahhh, where is Huong today? I haven't seen her.." and "why don't she talk to me??" and he always looks so happy whenever you are around, ahh, look at him now, so happy!
Och jag bröt ihop, och Ronald vart jättegenerad och gick. Och tydligen beställer jag och Henry liknande mat.
"Manager, whenever your girlfriend is ordering chapatti, you are also ordering chapatti. And you're having chicken today. ahh, she also ordered chicken! It must be a sign, or do you talk about what you are going to order before??"
Henry fortsatte sen: You know, the other day, that guy I just talked to, the driver, he said "I really respect that muzungo since it's manager's girlfriend!" And once, when you're food was ten minutes late, I went in to the kitchen and asked where your food were, and they all were like "oooh". So now everyone really wants to satisfy you!
Jag: oh, really... ahh... I don't want to be trouble for anyone... I don't want them to be scared of me or something..
Henry: no no, they all like you here!! They are even fighting over who to deliver the food for you and do other things for you. Even if it's not their shift, they still do it.
Han förklarade även bakgrunden till Manager's Girlfriend. Och det har att göra med att han inte umgås med gästerna så mycket som han umgås med mig. Och att han kan gå och leta efter mig ibland och går hem när han inte hittar mig och att han är väldigt mån om att jag ska vara nöjd. Men han är ju manager, han ska se till att jag som gäst ska ha det bra. Efter att ha pratat ett tag och jag har skrattat en del tittar han på mig och säger: I think you're happy again, so I'm gonna escort you back to your room and then go home, okay?
Så när jag kom in i mitt rum var jag glad. Jag passade på att ringa hem och prata lite med Papi och Mami. Min mobil här är på riktigt värdelös, ingen hör mig när jag pratar, jag måste typ skrika. Så jag satt mest och vråla. Och mamma, jag sa att jag inte saknade dig, men jag saknar dig jättemycket! Jag ville bara inte vara blödig i telefon haha. Så nu känns allt bättre, efter att ha pratat med Henry, och sen mami och papi <3

Och jag har ju en bild på Henry, men jag har glömt att fråga honom om jag får lägga upp den på min blogg.. så ni får vänta ett tag innan ni får se hur han ser ut.
Förresten mamma, videon när du leker med pappas iPhone, du vet den med katterna som kramas haha, jag har visat den för alla lärare på skolan, de säger att du är vacker :D hihihi


Lazy Sunday

Åh du late söndag - jag välkomnar dig! Väcktes av Blanket imorse som tyckte att 8 är en utmärkt tid att gå upp på. Morgonen var ovanligt lugn. Jag vandrade omkring lite innan jag drog mig tillbaka till min lilla vrå. Telefonen ringde och det var ingen mindre än T.Tom som fråga om han fick komma på besök idag, och det fick han väldigt gärna göra och genast kände jag att jag hade något att se fram emot denna söndag. Men fram till att han skulle komma var det trök, och mera trök. Personalen var så uttråkade att man såg hur det hela dem lyste upp när man kom till receptionen för diverese ärenden. Jag tog mig in till lilla stan för att inhandla ingredienser till min snart hemmagjorda hårinpackning. Men det är söndag, och då går folk till kyrkan här. Alltså var allt stängt. Men ett supermarket var öppet så jag fick med mig lite olivolja hem. 
 
Sen fortsatte det vara trökigt. Jag hängde med Jackson men han gick mig på nerverna. Kan va för att jag var på dåligt humör eller så var han ovanligt irriterande idag. Vilket jag sa till honom, och gick därifrån. Han kom sen fram till mig och slutade vara irriterande och vi är nu vänner igen. Satte mig på gården och började läsa på min tredje bok, Kafka on the Shore, när Tom dök upp 25 minuter tidigare än utsagd tid. No African-time för honom!
 
Vi satt och drack öl och prata om allt och inget när Denis dök upp och joina oss med en öl. Denis åkte sen vidare mot sjukhuset, sin fru och nyfödda dotter. Tom stannade kvar och åt middag med mig innan han drog iväg igen. (Vi åt för övrigt pizza, det är ju ändå Lazy Sunday, right? ;)) Det var trevligt att ha han här, jag var egentligen inte alls på gott humör men han fick det att vända ganska så fort.
 
Och förresten, jag mår bra haha. Jag vet inte varför jag låg och grina för mig själv igår eller varför jag är på dåligt humör idag, jag tror att det är en blandning av hemlängtan, frustration, känslan av maktlöshet och en massa annat. Men imorgon är en ny dag, nya tag. Och på onsdag har jag ett inbokat möte med Denis, det ser jag fram emot. Jag har känt att jag inte vill kontakta honom då hans fru legat på sjukhus, inte som om han kan göra annat än att jobba på medan hon ligger där så jag borde ha kontaktat honom haha. Men ja.. Ska försöka sova nu =) 
 
Tack för alla fina kommentarer förresten, jag blir så glad. När ni kommenterar här på bloggen, eller skickar ett meddelande på facebook, jag blir jätteglad! =)  Puss på er finisar!

Lördag och spontan-planer

Lördag och inga planer... ha! Spenderade i princip hela morgonen med att chatta med Maria och tycka synd om mig själv medan hon tyckte synd om sig själv. När hon gick och la sig sen då hon lever 10 timmar i framtiden krama jag en kudde och grät lite utan anledning och somnade. Väcktes av T.John som ringde och sa att han var på Golden Monkey NU och frågade om jag var inne. Panik. Jag såg mig själv i spegeln (som Henry har satt upp i mitt rum nu!) med mina röda svullna ögon och fick lätt panik. Inte har jag borstat tänderna heller. Så jag fick fixa mig akut-fort och sprang ut till receptionen där han satt fint med en läsk. Ååååhhh jag blev så glad! Vi satt och prata en stund innan han skulle iväg igen. Jag gick in på mitt rum igen och la mig i sängen då min mobil ringde igen och det var Pamela. Hon ska åka tillbaka till Kampala imorgon och ville träffa mig innan hon åkte. Så jag ringde efter en bodaboda för att ta mig ut till byn. I receptionen medan jag vänta på bodabodan fann jag Sam. En kille som jag träffade på svenskarnas farewell-party. Han är lärare på en annan skola här och har bestämt sig för att han ska bli min pojkvän. Så nu är han här en del. Jag frågade idag vad han gjorde här. Han pekade på tv:n i receptionen och sa: To watch tv. 
Okej...
Jag träffade även Sheba som skulle ut i skogen med några turister. Han har hand om sånt också. Jag sa igår till honom att jag ville ut i skogen nämligen. Han frågade om jag ville hänga på då det kom upp ganska hastigt. Synd att jag precis gjorde planer...
Iaf, träffade Pamela. Vi kramades lite och sen lekte jag mest med hennes småbröder (Chris-Pine, No-But och Desire). Var där till skymning innan jag åkte hem igen. Väl hemma satt jag på verandan och chilla med Jackson. Drog mig tillbaka för att bli uppringd av Klausis och Olof på skypen. De hade förfest. Wiho, så det var bara för mig att traska iväg och köpa mig en öl. Så nu har jag setat större delen av kvällen och tittat på när Olof och Klaus spelat något österrikiskt kortspel. Kul....  Ah.. Imorgon tänkte jag iaf ringa Aphia och fråga om hon vill komma och umgås lite med mig. huhu.
 
Nej, nu ska jag gå och lägga mig, tillsammans med mina loppor - woop woop.

My name is Geraldine, I'm your social worker.

Hej och hå, först och främst vill be om ursäkt för maratonskrivandet. Jag borde sprida ut det mer ja haha. och framför alla lärares namn har jag börjat skrivit T. som i Teacher höhö.

Iaf, dagarna på praktiken rullar på. Ungarna håller mig bra sysselsatt ganska så konstant. På lektionstid, på rasterna. I måndags missade jag nästa min frukost för att barnen i P5 hade släpat ut en stol mitt på skolgården för att låta mig sitta där medan de omringade mig. Jag satt där tills klockan ringde in igen och de lyfte in stolen igen. Jag satt i klassrummet medan ungarna omringade mig där istället. Utifrån hör jag någon säga "Has anyone seen the Muzungo today? Ahhh.. no one has seen her... in P5?" Jag ser hur T.Tom kliver in och barnen ställer sig i vägen för mig. T.Tom säger nåt på rufumbiri, men jag snappar upp ordet muzungo. barnen säger alla "Oje", vilket betyder nej. Jag kikar sen fram bakom alla barn och T.Tom utbrister: There
you are!!! Where have you been all morning? Everyone is asking ME where you are!!!!! Ahhhh... you are so unpredictable... you go to breakfast!

I lunchrumet säger alla "aaahh, you've been absent all morning, where have you been????" mmhm.. with the kids... T.John börjar sen fråga mig om vad jag brukar laga för nåt när jag är hemma...
Jag: oh, I don't cook. At least not well..
John: You sure? How will you manage your family then?
Jag: ehm... I'll manage, but they will have to do without the good food. I hope to marry someone who can cook for me.
och alla brister ut i gapskratt som om jag hade dragit världens bästa skämt...
John: no, you are serious? A man that is going to cook for you... ahhhh you not going to find him in Africa....
Efter lunchen slumrade jag även till i personalrummet. Det spöregnade ute och lärarna satt och rätta böcker.

Mot eftermiddagen hade jag min första datalektion med T.Francis och T.Silver. Vilket var rätt intressant då de inte ens vet hur man slår på skärmen.
Silver: I want to write questions!
Jag: okay....
*tystnad*...
Jag: sooo... why don't you write them then..?
Silver: How do I write?!
Jag: oh!! here, on the keyboard!! You type by pressing the letters down, see? Press A and the letter A is now on the screen!
Silver: ahhh, thank you!!!
Så vi gick igenom grundläggande, från början. Det här är en mus, det finns en vänster-klicker och höger-klicker, det här är ett fönster, du kan minimera det här, maximera, stänga.. men det är kul :)

På kvällen var det även dags för farewell-party för svenskarna som varit här. Det var skoj. Denis min handledare kom och en massa annat folk. Det var skoj, jag var bara grymt jävla sliten efter en lång dag på praktiken så det vart inte så mycket party för mig. Det blev iaf en massa afrikansk dans och en massa tal. och god mat såklart.
Woop.

   
Bild 1: Afrikansk dans
Bild 2: Afrikansk dans igen, fast den hä gången bestämde sig min handledare Denis att joina haha. Han är för rolig ibland.

Bild 3: Svenskarna kör raketen.

För övrigt kom inte på min Bodaboda på morgonen. Jag vart tokig. För han är jämt sen. African-time jag vet. Men mitt tålamod på morgonen är inte å leka med. och det fick han veta. Så jag böt ut honom. Men jag tog tillbaka honom idag för han såg så ledsen ut och jag viker mig rätt fort för ledsna ögon.

Tisdag spenderade jag förmiddagen med att sitta med på lektionerna. Jag förundras lika mycket varje gång. Det är inte bara T.Tom och T.Silver som är underbara. Jag var med på T.James och T.Peters lektionerna och även de är helt fantastiska. Jag fattar ju att det krävs mycket att vara en bra lärare. Men tänk dig själv att försöka lära ut när du har 84(!!!!) ungar i ett klassrum (de satt 6 stycken ungar ihopklämda på bänk för att jag och min fetröv skulle få plats tillsammans med tre andra ungar...).
Lärarna gör iaf ett himla bra jobb trots att de är underbemannade. För ett år sen var de 33 lärare, idag är de 18. Innan lovet var de 22 lärare men 4 hade bestämt sig för att byta jobb utan att säga till. Schysst liksom.


Jag och lärare. Från vänster, Resta, Godliv, Jag, Beata och TV.


"You eat like an African, you interact with us teachers like an African, you interact with the children like an African, you have the stamina like an african... ahh, you're an African!!! ...but you have a clumsy walk."  De har roliga uttryck här, det är andra gången jag hör att jag har en "clumsy walk". Och det är
många som säger att jag har stamina som en afrikan för att jag går mycket utan att klaga. Men det är kul att höra. Många av lärarna säger ofta "ahh, you are no European, you're African". Jag förklarar sen för T.Tom och T.Margreth att jag inte har stamina som en afrikan, nej. Jag är i själva verket en väldigt lat flicka.
Tom: can you dig?
Jag: Dig? What? Why would I dig? No, I think I'm to lazy for that!
Margreth: No, you're not lazy! I've seen you, you're not lazy at all!
Jag: haha, my hobby is to sleep.
Margreth: I've never seen you doze!
Tom: Ahhhhhhhhhhhhhhh, you should've seen her yesterday in the staff room. She was ahhhh sleeeeeeeeping so hard. I wanted to chat, but no, she was laying like this,sleeping!!!

Onsdag var rätt trög. Jag hjälpte Denis att firra en facebook profil åt skolan. Ska även fixa en blogg åt dem. hoho. Men efter det var det chill. Frukosten var seg.
Efter frukost var det dags för kyrkan. Fruktansvärt jobbigt att sitta kvar och lyssna. Speciellt när de pratar rufumbira. Så jag gick ut. och hade såklart en hel drös ungar med mig. Jag gick tidigare från mässan och tillbaka till skolan. Var helt ensam på skolgården så jag la mig ner i gräset och blunda innan T.Margreth och
skolassistenten Eva kom och höll mig sällis. T.John dyker upp med T.TV och T.Grusia, och alla tre skrattar när de ser mig i gräset och säger att det är väldigt okvinnligt av mig att ligga ner sådär i gräset. En dam ska sitta fint, för ligger jag ner sådär så ber jag praktiskt taget om att bli påsatt. Lustigt det där.


Jag och skolassistenten Eva


Efter lunchen så regna det som aldrig förr. I flera timmar också. Trööök. Spenderade lunchtimmen med att sova i personalrummet. Men den här gången sov även T.TV, T.Tom, T.Margreth och T.James. Så det var nog okej för mig att sova lite. Restrerande delen av dagen var världelös. På riktigt världelös.

Hemma blev jag attackerad av en glad Blanket som saknat mig. Hon bet tag i min armbåge och jag började vråla om att hon gett mig rabies. Henry suckade åt mig och sa att hon faktiskt var vaccinerad, och att hon inte bet nå hårt då min jacka var oskadd... Jag överdrev rätt mycket ja.... och jag är också vaccinerad mot rabies haha.
Åt goat stew with chapatti and rice till middag innan jag drog mig tillbaka för att kolla på Glee. Under hela avsnittet störs jag av en hund som skäller och ylar till och från nåt galet mycket och galet nära. Jag pausar Glee och skällandet tystnar. Jag slog på Glee igen och ylandet börjas igen... Jag lyssnar och hör hur någon går
utanför min dörr. Och sen hör jag ett litet gnäll. Jag öppnar min dörr och ligger inte Blanket där då och tittar på mig med ledsna ögon. Hon har suttit i en halvtimme och försökt få min uppmärksamhet... Max kommer ut och säger: What is up with that barking dog?!
Jag tittar menade på Blanket.
Max: Is it Blanket? Really? I haven't heard her bark like that in forever. She use to do it when other dogs comes, but it is to mark her territorium. Maybe she's hungry? Come Blanket!
Jag följer med Max och Blanket ut till receptionen.
Max: Baker, why is Blanket barking? Did you give her food?
Baker: yeah, like five minutes ago!!
Max: are you sure?? Did you see her EAT the food? Maybe Bonnie took her part? She sounds really weird... she's usually not like this...
Baker: I saw her like five minutes ago eating! She just want some attention... She likes Swedes ;)
och passande nog börjar Blanket hoppa på mig... suck.. lilla bebis... Vad ska jag göra av dig?

Torsdagsmorgonen vaknar jag med en massa loppbett över hela kroppen. Perfekt. Kan nog tacka Blanket. Och det gjorde jag när jag kom ut ur rummet efter att ha lyssnat på Blankets gnäll i tio minuter. Ja, hon satt utanför min dörr igen och vänta. Enligt Henry har hon de senaste dagarna setat utanför min dörr och väntat. Yikes.
Torsdag var en dag då regna från morgon till kväll tror jag. Det var vidrigt. Och det var kallt. Det fanns inte heller någon el på hela dagen. Perfekt. Ingen höjdardag precis- Men jag tänkte på mina tjejer som är i England och
Nya Zeeland. Det värmde kanske inte tårna men det värmde min själ lite.

Fredag: morgonen börjar som vanligt med en gnällandes Blanket utanför min dörr. Jag öppnade för att hon skulle se att jag var där. men hon fick inte komma in nej haha. Hon fick sitta snällt i vid dörren och vänta. Mina bodaboda kom oerhört tidigt som han har gjort de senaste dagarna. Nu äre allt pli på pojken! Spenderade förmiddagen med P5 som i princip lägger beslag på mig så fort de får chansen. Efter lektion gick vi på frukost och medan vi väntade på den knäppte jag kort på lärarna haha. Vid frukosten sen säger T.John: I think you are going to be a very good social worker!
Jag: Oh, really? Thank you!!
John: Yes, if anyone would ask I would highly recommend you!!!
Jag: Oh, sure?? Why do you think I would be a good social worker?
John: Because you are very social!
Gee thanks.. hahah...


Teacher John!


Efter frukosten var det dags att göra fint på skolan. General Cleaning day, woop woop! Alla ungar, stora som små sprang runt med redskapen och hackade för fulla muggar. Jag var livrädd och väntade på att en olycka skulle ske men turligt nog skedde det ingen. Jag knäppte lite kort på allt möjligt och umgicks med barnen.

 

Vid lunchtid var jag helt slut, och hungrig. och mina loppbett kliade så inåt helvete. T.Tom försökte få lite hjälp med en data-grej som jag lovat hela veckaan att jag skulle hjälpa honom med. Men en hungrig och trött Huong = NO NO.
Jag: Tom, I have computor lessons during game time. And your scheduled time was yesterday, which you did not attend So I helpt you after lunch. Isn't it lunch now? I am really, really hungry! I am starving. And these flee-bites are killing me....
Lunchen var det gamla vanliga, bön- och kål blandning och ett berg med pocha.... Yum-oh... Det smakar inte illa, men att äta det varje dag till lunch är väl ingen höjdare precis. Men vad gör man inte för det sociala?

När lunchen var över var jag glad igen. Jag hängde med p5:orna på lunchen och gav de fria händer att göra vad de ville med mitt hår. Vilket resulterade i tre flätor haha. Lärarna som stod och titta på fick sig ett gott skratt. Jag var nog rätt halvnöjd. Vart sen lite datahäng med Eva och T.John. Vi hade face-time med Hanna, en av
tjejerna som var här förra terminen på praktik. Vilket var mycket trevligt. Efter att ha pratat en stund tog jag mig ut i solen. Hittade T.Peter och T.Beata i gräset där de satt avslappnade och pratade. Jag satte mig ner med dem och småprata lite om det ena och det andra.
Peter: I think that you are qualified to become social worker.
Jag: really?
Peter: yes, you are really social with everyone.
Geez, tänk om det ändå vore så väl? Att det räcker med att vara social för att bli en bra socialarbeterare...
När det var break time kom T.Tom från ingenstans med en bunt löv i handen som var grönsaker. Som han ska tillaga åt mig.. "Didn't you want a husband that can cook for you?"
Jag: Hahaha, I might have said that yes.
T.Beata: Oh, Huong, can you really leave him behind now?
Jag: Sorry, I have to leave everyone behind. But hopefully I can come back!
T.Tom: Who is washing the clothes in your area?
Jag: I am washing my own clothes.
T.Tom: No, I mean in a married couple. I'll cook the food but wash clothes, NO!! I won't manage that.
Ahhh, vi har en del att jobba på, jag och min framtida man... Och nu har vi inte ens kommit in på vem som ska sköta disken, serva bilen, hålla rent i huset och hämta
ungarna från dagis.

Gick sen för att ha datalektion, och likt de senaste dagarna dök ingen upp hahahha. Och det är nog för att jag inte har annonserat att jag har datalektioner... Men efter 20 minuter dök T.John upp honom kan man alltid lita på. Han har precis gått hela veckan och väntat på hans tur haha. Vi har gjort upp ett litet tidsschema där
alla 18 lärare har fått en tid i veckan. Jag vart superglad när han kom och var väldigt ivrig att komma igång. Så jag satte igång med lektionen jag förberett och den gick bra :D T.Tom dök upp lite senare, och även T.Margret och Eva. Vilket var kul. Efter lektionen var det skola fram till 18-tiden nåt men jag satt kvar i bilioteket
för att ha datalektion med T.James. Efter den lektionen gick jag med T.Resta, Godliv, Margreth och Eva till sjukhuset för att hälsa på Denis, hans fru och hans nyfödda dotter. Det är inte varje dag man får äran att hälsa på en 12-timmars bebis. Och för första gången i mitt liv kände jag att jag ett mirakel har skett. Kan ni tänka er,
att jag tänkte så om ett nyfött barn? Vad gör Afrika med mig?

Väl hemma, vid 20-tiden var jag trött och sliten. Beställde min mat som jag åt med Sheba. Han är föreståndare till det här hostlet jag bor på, och han är rätt fantastisk (han bjuder mig på öl jämt). Nej men skämt åsido, han är så himla rolig och ser alltid till att jag har det bra.


Idag lördag, inga planer. Vilket är skönt. Ska göra lite pappersgöra. Måste bara hitta en skrivare.

 

Och bilder på barn. Får man ha favoritelever har jag en - Victor!


Bild 1: Victor.
Bild 2: Barn.
Bild 3: Victor och Benedict.
Bild 4: Jag och Margreth, tillsammans med Bendict, Pajas och Victor.


Random bilder

 
Nu kommer en massa bilder då jag planerar ett superlångt inlägg som inte kommer innehålla nå bilder alls typ!
 
 

Jag och Chris-Pine!!!! Han brukar hjälpa mig att äta upp min mat då folk här har en tendens att vilja övergöda mig. Övergöd kidsen istället!
 

 
Och så låt matbilder då. Först en Rolex Chapatti-grej för att jag ville veta vad det var för något. Ingen höjdare precis. Nummer två är veggo-chapattis som är lite av en favorit på menyn.

Bilder från Golden Monkey

Jag är så jääävla nöjd över mitt rumbyte. Varmvattnet fungerar. Jag har en dubbelsäng. Myggnätet rör inte vid mig när jag sover. Jag har ett skrivbord. Men jag har dock ingen spegel i rummet. Men Henry har lovat att stjäla en spegel från ett av de andra rummen och sätta upp i mitt rum! :D
 
Golden Monkey, hostlet jag bor på!
Mitt gamla rum!
 
Säng och skrivbord i mitt nya rum :) Gorillastatyn och korgarna fick jag häromdagen som en gåva av Jackson!! Kvällen innan jag fick gorilla-statyn frågade jag Henry vad en sån kostade för att jag ville ha en, och Henry sa att den kostar 20 dollar. Jag rynkande på näsan och tänkte inte mer på det, så jag blev superglad när jag fick en liten gorilla av Jackson :D hihihi. Jag ska dock köpa någon mini-gorilla någon dag för att stödja den lokala konstnären som gör dessa :)

 

 

Första veckan på praktiken avklarad!

Ett onödigt långt inlägg, på begäran av mamma och pappa Thornér genom Marias blogg. och för att jag under stunder av strömavbrott inte gör annat än att skriva. Men här kommer min första praktikvecka:

Dag 1, 2 och 3 på praktiken kändes mest förvirrande. Jag visste inte vad jag skulle göra, lärarna visste inte vad jag skulle göra och min handledare var inte med mig dag 2 och 3. Jag vet att det är mycket egna initiativ som gäller men det är svårt att veta hur mycket utrymme jag kan ta. De första dagarna har jag försökt lära känna lärarna. De är supergulliga, allihopa, och väldigt intresserade av mig. Jag har försökt fixa med deras dator men när nätverket är nere och det tar en timme att öppna ett mail så har man inte så mycket tålamod kvar. Och försök förklara för någon som aldrig varit inne på internet tidigare att nätverket är nere. De har tålamod för de vet inte hur snabbt intranätet ska vara egentligen. Tyvärr har inte jag tålamodet att stirra på en laddande cirkel i 20 minuter och sen hurra när sidan har laddat klart. Nej, för mig ska det ta max 1 minut.

Så dag 3 spenderades framför datorn med Syster D, som för övrigt började jobba samma dag som mig. Dag 2 spenderades även på ett 2,5 timmars långt staff-meeting. Jag dog. Jag dog. Jag dog. Jag dog. Herre vad tungt det var för en dag 2a. Jag tror jag nickade till några gånger under mötet. och Dag 3 kom skolinspektören oannonserat och han ville prata med personalen. Och det gjorde han allt. Han höll en monolog i 1,5h!!! Och sen höll Syster D en monolog i ytterligare 30 minuter. Jag dog, dog, dog. Igen (ja, jag är rätt superdöd nu). Så, jag har varit rätt mör när jag kommit tillbaka till hostlet. Och det är en massa svenskar här. Men jag är för trött för att socialisera mig. Jag vill inte. Jag orkar inte. Så jag pratar engelska med dem. Jag äter min mat på mitt rum för att slippa vara social. Herregud, jag har så många fel.

Dag 4. Jag kände mig på gott humör när min Bodaboda (motorcykel-taxi) kom för att plocka upp mig. Han kom dessutom i tid! Woop!!! African-time och jag är inte vänner, här i Afrika är det Linda-ish time som gäller. Dvs, kl 9:00 finns inte, det är 9-ish.

När jag kom till skolan var Denis där. Vi pratade lite innan jag gick till P3 (Primary class 3) för att närvara på deras lektion. Tomas, en av lärarna där, hade lektion i local language - Rufumbiri. Tom är rätt fantastisk. Han är inte bara rolig men oerhört intressant att prata och diskutera saker med. Väldigt glad är han också och det syns på hela honom att han älskar barn. Så min förmiddag spenderades med Tom. Vid 10-tiden har de rast och då går lärarna och äter frukost. Gröt. Som jag knappt klarar av att dricka. För den är så vidrigt varm. John, en annan lärare, brukar hela tiden skoja om att de har "coolers in their mouth" som kyler ner gröten. Jag däremot måste ha extra koppar så jag kan hälla över fram och tillbaka för att gröten ska kylas ner fortare...

På lunchen brukar lärarna stanna kvar utanför lunch-hyddan och snicksnacka. Idag bestämde jag mig för att socialisera mig med eleverna. Jag satte mig på gräsmattan med några tjejer och det tog typ en minut och jag var omringad av kids, stora som små, som ville titta lite på mig, höra mig prata och pilla i mitt hår. Klockan ringde in och ungarna sprang iväg på deras lektioner. Jag satte mig med Eva, assistent, och visade henne hur Word fungerade. Gick sen ut och satte mig i skuggan för att skriva lite. Några kids kommer fram till mig och inom loppet av 10 minuter har jag ett 30-tal ungar kring mig.
Asa, en av lärarna kommer ut och säger: mmmhm... so this is why they are asking permission to leave the classroom.. upsi dupsi :D När det väl är rast sen har jag, vad det känns som, 100 ungar omkring mig. De lär mig Rufumbiri och skrattar hjärtligt åt mig när jag säger fel. De är även väldigt fascinerade av mitt stora, trassliga hår så de leker mycket med det och ni vet ju hur mycket jag älskar när någon leker med mitt hår :D Så jag var lite i sjunde himlen. Lärarna kom en efter en för att se vad det var för upptåndelse mitt på skolgården och de fick sig alla ett gott skratt där när ungarna står i en klunga runt om mig och bokstaverar ord i kör medan jag skriver.

Rasten tog slut och jag följde med Tom till P6. När jag kom in började alla: BITTE? (Hur mår du?)
Jag: Sawa...(Jag mår bra)
eleverna: HAHAHAHA! Werewe! (God dag)
Jag: Yego...... (svar till hälsningar)
och när jag gick sen började alla: ngaho!!! (hejdå)
Jag: ngaho!
De: noooo!! Yego!!!
Jag: oh right, yego...

Vid slutet av dagen såg jag att de från Mother Mary (privatskolan) hade ringt så jag bestämde mig för att åka in dit påväg hem för att säga hej. Jag möttes av Nobut som vart helt extas när han såg mig och sprang fram och krama om mig. och lärarna kramade om mig likaså, och när jag kom in på gården blev resten av barnen helt till sig och började köa för att få krama om mig. Efter tre dagar av diverse besvärliga grejer var det här exakt vad jag behövde - fina ungar och mysigaste kramarna. Jag kunde inte stanna länge då min Bodaboda stod och vänta på mig, men jag lovade att komma tillbaka i helgen. Barnen följde mig ut till vägen igen och jag åkte iväg med ett leende på läpparna.

  Chrispine och hans bror Nobut.

 

Dag 5: 

Började dagen med att vara med Silver på hans lektion. Silver är lärare i Science och idag lärde han ut om celler. Jag förstår inte varför jag ens är förvånad över att lektionen var rolig, för hela han utstrålar glädje och han skojar typ hela tiden. Bästa var när han mitt i lektionen, mitt i när han förklarade hur en cell var uppbyggd, sa: Everyone that is happy, stomp your foot like this! (sen börjar han stampa med sin fot i en jämn takt). Vi andra hänger på och tittar frågandes på varandra. när han har hela klassen på typ 100 elever med sig börjar han dansa till takten. Bara sådär, och för första gången sen jag kom hit har jag nog fått mig ett riktigt gott skratt. Han är för go han den där Silver.

Efter den lektionen hängde jag lite med Tom. Jag skulle kunna skriva en hel uppsats om Tom och hans tokigheter... Medan han skrattar åt mina försök att prata rufumbira går vi gick tillsammans till gröt-stunden och per automatik hjälper Tom mig med att hälla vatten från den stora dunken medan jag tvättar händerna. När jag kommer in och sätter mig vid en kopp gröt är John snabb upp på fötterna för att ge mig en tom kopp då jag ännu inte utvecklat coolers i min mun. 

Efter frukost satte jag mig i biblioteket med huvet på bänken fram tills det var dags för gudstjäns i kyrkan. 
-So Huong, what religion do you have? Are you a Christian?
-Ehm, no.. not really..
-What.. So.. how did you exist then?
-Ehm.. well, I'd rather not go in to details, but I think it has something to do with my mum meeting my dad....
-No, I mean, how did they exist? and their grand-parents, and so on!
-I just believe in science. In things I can see and touch...
-So what are you going to do in church?
-I don't know. What are you going to do?
-Pray.
-Mmhm.. Then I'm gonna do it too!
-To who are you praying to?
-Good question. Maybe I could just watch you pray.

Kyrkan var iaf intressant, och väldigt fint belägen, på en kulle typ. Jag ångra att jag inte hade kameran med mig. Men de går till kyrkan varje fredag så nästa gång är jag redo. På väg upp för kyrkan snubblade jag till, på mig själv. Men jag ramlade inte, nej, jag hade ner ett stackars barn istället. Sorry... Men de är så små, och så många, och de går så nära mig.. 

Efter gudstjänsten satt jag i biblioteket med Eva och Tom och lyssna på red red wine med UB40 haha. Lunch sen och jag blev alldeles varm i själen när jag såg att de gjort en "huong-portion". Dvs, en tallrik som inte är överfylld med mat. Efter maten spenderade jag typ fyra timmar med att försöka ladda ner och installera skype. Efter en massa svordomar gick det. Värre är det med att få det fungera med ljud och bild och allt sånt där. uä. Drog tidigare från praktiken då jag var trött. Klockan var 18 och de hade fortfarande lektion. På en fredag. Jag gick till Mother Mary's, var med barnen i någon timme innan jag åkte hem igen och däcka. 

 

 

Huhuhuhu, vilket långt inlägg. Haha. Ska städa mitt rum nu, och göra fint så det känns lite mer hemma då det är det här rummet jag ska bo i de restrerande 18 veckorna här!

 


Sverige

-Muzungo!! Hello!!!
-Hello, how are you?
-Goood!!! Chinese eeeehhh??? Ni hao!
-Oh.. no...
-Konichiwa????
-No!!!
Killarna tänker, sen kommer det... 
-OPPA GANGNAM STYLE!!!!!
En speachless Huong....
 
Annars då, har fått byta rum. Ska bo i detta rum som är mindre än mitt förra, men jag har störra dusch och större säng. Det är nice. Ska pasa på och ta bilder senare när jag har det relativt städat ;) Annars då, en hög svenskar har tagit sig in på hostlet. Min mat är klar nu. Samosas med sallad till blir det. Tack för mig!

Kontaktuppgifter

Virunga Adventure Tours
P.O Box 280, Kisoro, Uganda.
 
Här är adressen till där jag bor. Varsågod, skicka en varm dusch, balsam, gott nybryggt kaffe och en massa kramar. I need. Kom ihåg att skriva mitt namn bara. Tack på förhand.
 
Och här är mitt telefonnummer; +256 773 2181 61.
 
 
 
Skriver om min första praktikdag kanske senare ikväll. Jag ska iväg och bestiga ett berg igen. 

Huong och småfolket

Kan ni förstå att jag har haft min första interaktion med barn idag? Ni vet, sånt där småfolk som jag aldrig har förstått mig på. Och hua mig vad jag är slutkörd nu. Började dagen med att vänta på verandan på att Pamela skulle dyka upp. Hon skulle komma kl 9 men i African-time är det 9-ish. Istället blev jag fast på verandan med de två kenyanerna som är här med ett lass turister. De är lite knepiga och en gnutta obehagliga, speciellt när de blir fulla på kvällarna och ger mig en massa konstiga komplimanger. Rätt lättad blev jag ändå när Pamela dök upp vid 9:30 och vi drog iväg med en gång. Vi gick till Mutolere hospital. Gick förbi kyrkan om var knökfull. Utanför stod Mother Mary's elever uppradade i deras finaste söndagsdräkter. 
 
Jag och Pamela strosade runt lite innan vi gick tillbaka. Kvarten senare dyker barnen upp. Chris Pine, en liten fyra-åring som har svårt för tålamod och för att hålla sig lugn, slängde sig genast över mig. Jag gick ut till trappen och barnen som tidigare var så blyga kom alla fram och börja dra i mig. Vi satt alla i gräsmattan och åt majs, jag tog lite bilder och de vart som galna barnen och började slänga sig i högar. Efter majs-stund var det gröt-stund. Jag fick mig också en mugg. Barnen slurpade i sig gröten på ett ögonblick medan jag kämpade ett bra tag. Smaken var det inget fel på, det var konsistensen som gjorde det motigt att få ner.
 
och efter det gick jag inte och åt frukost med Pamela haha. Och Chrispine och Nobut var inte sena att göra mig sällskap och hjälpa mig att få ner den frukosten å efter att ha ätit den väldigt mättande gröten. Sen var det fram med kameran igen. och en massa bus och lek med barnen. Jag har aldrig varit någon bus och lek-människa, och inte är jag särskilt barnvänlig heller (hur  tänkte jag där egentligen när jag bestämde mig för att vara på en primary school i fem månader?) men det är svårt att hålla vid mitt dagliga stone-face när man möter ett gäng solstrålar.
 
Solen sken och jag satt mest på gräset medan ungarna lekte med mitt hår, turades om att klicka på "knäppa kort"-knappen och poserade fint. :) Barnen sprang hela tiden runt och sa: JOSH!!! JOSH!!!
Jag tittade frågandes på Pamela och Josh bor tydligen i närheten och är där ibland. och när jag skulle hem sa de: Go home and tell Josh to come! and come tomorrow again!!
Jag skrattade. När jag satt bak på moppen påväg in mot Kisoro-stad igen mötte jag ingen mindre än Josh haha.
 

Imorgon börjar förresten min praktik. Lite nervös är jag allt... hua... men det ska nog gå bra :) 

I love places that make you realize how tiny you and your problems are.

Naturen här är rätt fantastisk. Och jag önskar att jag kunde dela den här upplevelsen med någon. Att åka genom bergen, att se den största skog du någonsin sett är helt fantastiskt. I dessa skogar finns det vilda apor och babianer. Och för bara 20 år sen vandrade vilda elefanter i dessa skogar. 

 
 
 
Två likadana kitty-kat strumpor på ett matchande lakan!
 
Frukost, lunch och middag! hahaa jag för övrigt inte pommes varje dag. Har ätit ris och potatis (fibrer wööö) men det fick vara nog. Första bilden är iaf matbanener och getmage... haha, och andra bilden är fiskfilé och pommes. Sista är någon kötträtt som jag lät Henry välja åt mig. :)
 
Idag frågade förresten Jackson: Do you want to go with me up the hill? I use to do it on my free time! Come with me if you like, it's a really nice view!

Varför inte. Men "a hill" för mig och "a hill" för honom är tydligen två helt skilda saker. Jag tänker mig en kulle. Han ockå säkert, men det som är lätt och smidigt för honom är en jävla terräng för mig. Han fick verkligen dra mig upp för berget. Det tog typ 40 minuter. och halvvägs börja det spöregna. Men vyn var fantastisk även om jag inte fick några bilder från toppen då det regna så pass. Men vi ska gå dit någon gång igen då det är bra väder :) 
 
 
 
 
 

Kisoro stad

Och här är mina två fyrbenta vänner, Bonnie och Blanket! Har även en liten kisse vid namn Iggy här :D hihi
 
Det var allt. Ska fortsätta kvällen med filmkväll med Jackson. Det spöregnar utanför så det finns nog inte så mycket roligare att göra.
 

I will follow the road down to Africa

Flyktinglägret här i Kisoro där flyktingar från Demokratiska Republiken av Kongo håller till. Jag och min grupp skrev just om UNHCR som håller i det här lägret på senaste kursen.
 
Igår satt jag förövrigt och fylle-skype:a med mina fina vänner i Östersund! De spelade E-type - Africa för mig :D Så jävla söta, som om jag inte saknade dem nog... Det jobbiga här är väl den ofrivilliga ensamheten. I Östersund hade jag alltid folk omkring mig när jag ville. Linda fanns på samma våning. Linn och Anna i huset bredvid. Maria två gator ner och på universitet kunde man alltid se ett bekant ansikte. Det är människor här också, hela tiden. Och alla pratar med mig, men det är ju fortfarande på artighetsnivå. 
 
Jag har iaf fått en lokal kompis här som jag hänger med. När han inte jobbar vill säga. Han ska lära mig språket rufimiburo(?) och jag ska lära han svenska :D och idag ska vi på upptäcksfärd!! 
Och imorgon har jag blivit hembjuden till Pamela så det ser jag fram emot.. socialt umgänge... ahhhh
 
 

eehh, sorry!

Uganderna säger mycket sorry. Inte för att be om ursäkt, utan mycket för att visa empati. Eller nåt. Typ,
 
-I didn't sleep very well tonight...
-Sorry.
 
-I got a head ache.
-Sorry.
 
-We worked on my computor for five hours.
-Sorry.
 
-I read in the papers that there was an car accident in New Orleans.
-Sorry.
 
och de säger "eeeeeeeeeeeeeeehhhh" till allt. Och de skrattar åt mig när jag säger "nice, yeah, okidoki". Och ibland brister jag ut i ett "oh, shit!" det tycker de är skitkul. 
 
Annars då, jag är och strosar runt inne i stan en del. Folk skriker antingen "Ni hao" till mig, eller "konichiwa". Varför de nu gör det kan jag inte förstå alls, jag är faktiskt vietnames! Och när jag säger till folk att jag är från Sverige säger de: Nooo, you're lying! You have black hair, impossible!
 
När jag skulle köpa mitt sim-kort var jag tvungen att ha med mig en kopia av passet. I det står det: Nationality: Swedish. Kvinnan bakom disken titta länge på det, på min födelseplats som råkar vara Malaysia. Hon tittar på mig. Efter en stund säger hon: Nationality?
Jag: Swedish.
Hon: No, it is wrong. Malaysia!
Jag: But I'm not from Malaysia... I'm from Sweden... It says it right there.
Hon: Yeah but.. your hair is so black!! Okay, Sweden...